Ervaringsdeskundigen over WholenessWork


Ik ben blijer met mezelf dan ik lange tijd ben geweest

Soms zit ik lekker in mijn vel en dan gaat het prima. Maar dan gebeurt er ineens iets en dan kom ik in een soort golf van negatieve gevoelens terecht. Ik vind dat onprettig want ik word daar op een bepaalde manier door beheerst. Dan begint het te malen in mijn hoofd en ik voel het dan ook in mijn buik. En er komt een onbalans die een probleem kan worden. Want als dat heel erg doorschiet, heb ik moeite om normaal te functioneren.

Ik heb in het verleden veel tijd en energie gestoken in het vinden van de oorzaak daarvan. Eigenlijk ben ik daarmee geen steek verder gekomen. Wat WholenessWork anders maakt dan veel andere therapie is, denk ik, vooral de focus op de ervaring en niet op de oorzaak. Ik denk dat dat deze methode wel heel uniek maakt. Niet spitten in je verleden, of vroegere gebeurtenissen, hoe dit misschien tot stand is gekomen, of wat dan ook. Dat is allemaal niet heel relevant, je bent in het hier en nu. Er is nú een ervaring, een gevoel, een gedachte, een onbalans - en daar ga je mee aan het werk. Concreet, met de ervaring van waar je op dat moment mee zit.

Fred liet me op een ongedwongen manier kennis maken met WholenessWork. Hij bood me veiligheid om stap voor stap mijn onbalans onder ogen te zien. Hij heeft me geholpen om rust en meer stabiliteit in mijn gevoel te brengen. En van hem leerde ik ook hoe ik dat soort situaties nu zelf aan kan pakken, zodat ze me niet boven het hoofd groeien. Die dingen overkomen me nog steeds, maar ik weet daar nu beter mee om te gaan. Al met al kun je gewoon zeggen dat ik veel evenwichtiger in het leven sta. En dat maakt het een stuk prettiger dan het was. Ik ben blijer met mezelf dan ik lange tijd ben geweest.
Nico

Het was alsof er een wolk voor mijn ogen wegtrok

Als ik Fred niet gekend had, was ik waarschijnlijk nooit met WholenessWork begonnen. Ik heb een gelovige achtergrond en sta daardoor wat gereserveerd tegenover alles wat een beetje zweverig of alternatief op mij over komt. Maar ik had wel eens gehoord dat Fred zich met HeelheidsWerk bezig hield en dat woord “heelheid” spreekt mij op zich wel aan. Dat je weer compleet kunt zijn…

Ik kreeg in die tijd medicatie tegen depressie, en toen hij een keer langs kwam vroeg ik hem wat WholenessWork eigenlijk is.
Hij zei dat het, om het te begrijpen, gemakkelijker was als ik antwoord gaf op een paar eenvoudige vragen. En zo begon het.
Het effect was heel bijzonder. Wat er precies gebeurde kon ik niet navertellen, maar het was alsof er een wolk voor mijn ogen wegtrok. Ik zag alles om me heen scherper. Het leek of de wereld mooier was geworden. Alsof er even wat opgeruimd was.

Na deze goede ervaring wilde ik wel verder. En bij elke sessie daarna gebeurde er iets in mijn lijf waardoor de onrust en de pijn die ik voelde minder werd. Ik werd me er van bewust dat ik in die depressie zat door verlieservaringen en onverwerkte rouw. En het bijzondere was dat ik daarover niet hoefde te praten.
 
Fred vroeg daar ook niet om. “Ik hoef dat niet te weten,” zei hij dan. “Het bewustzijn weet wel hoe de heling mag gebeuren.” En dat was ook zo. Ik merkte dat er telkens een stap naar herstel werd gezet. Als ik daar soms aan twijfelde herinnerde Fred me heel concreet aan de vooruitgang die ik al gemaakt had. Dat was bemoedigend. En dat gaf me zelfvertrouwen omdat ik dat dan zelf ook herkende.

Het hele proces heeft mij zeer verwonderd. Ik heb het gevoel dat er heel veel schoon gewassen is. En ik heb duidelijke handvatten gekregen om op deze positieve manier verder te gaan.
Fransje